Przykładowe proporcje do wina z winogron:
Na 10 kg oczyszczonych owoców
3,5 kg cukru
niewielka ilość wody aby rozpuścić cały cukier
można użyć drożdże winne rasy Tokaj lub Madera
potrzebujemy także odpowiedni sprzęt
Jak zrobić domowe wino z winogron? (tutaj przepis zarówno do ciemnych jak i jasnych winogron)
Przygotować matkę drożdżową. Z opłukanych owoców wycisnąć sok i wymieszać z przegotowaną, letnią wodą lub sokiem z jabłek (odmian słodkich) albo gruszek. Można również winogrona zmiażdżyć tłuczkiem w misce kamionkowej i zalać wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedzić. Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do nastawu. Dalej postępować jak przy wyrobie wina zgodnie ze wskazaniami zawartymi w poście fermentacja moszczu.
Jakie i kiedy winogrona są najlepsze?
Z początkiem września zaczyna się sezon na winogrona, najlepiej zrywać owoce dobrze dojrzałe a nawet już prawie gnijące - takie są najlepsze. Aby winogron miał większe owoce na sezon zbierania dobrze jest podcinać końcówki winorośli, krzak winogron trzeba cały czas pielęgnować, można też ścinać większe liście aby jak najwięcej zyskały na tym owoce winogron.
Wino z winogron jasnych czy ciemnych jest lepsze ?
Zazwyczaj wino z jasnych winogron jest o kilka procent mocniejsze niż wino z ciemnych winogron, ponieważ są słodsze i zawierają w sobie więcej cukru ale nie jest to reguła, tak naprawdę zależy wszystko od jakości owoców. Ja osobiście wolę wino z jasnych winogron, widać więcej - łatwiej zobaczyć czy wino jest klarowne, a jak dłużej będzie leżakować, zmienia oczywiście smak ale także barwę z białego, jasnego żółtego na ciemniejszy, bardziej złocisty i to jest dowód, że wino długo leżakowało bez otwierania butelki.
6 komentarzy:
A jak się ten olej wleje do słoja, to jak ko potem wylać ??
@kukuku Nie trzeba wylewać, jak już będziesz przelewał gotowe wino do butelek tą metodą to olej zostanie razem z niechcianym osadem.
trele morele a wino trzeba pic. a zeby je zrobic tzeba miec glowe. tak jak przy jego piciu.
Dokładnie, a propo głowy przy piciu wina i wyrobie wina, jeśli chcemy zrobić mocne wino trzeba dodać więcej cukru, można wywnioskować po przeczytaniu tego posta oraz tabeli proporcji dla win
Trochę to wszystko dla mnie na początku nie jasne było (dzięki innym portalom na którym instrukcje były lakoniczne).
Doszło do tego że zgniecione owoce winogron od razu wrzuciłem do baniaka, a następnie zalałem wodą z cukrem (z zamiarem dalszego dosładzania).
Czy mogę odczekać teraz 2-3 dni a następnie odcedzić owoce od soku i dalej postępować wg. instrucji? Czy też moje wino przepadło?
Z góry dziękuję za pomoc.
Tak możesz zrobić, wino nie przepadło, postępując wg instrukcji, wszystko będzie dobrze. Ja robiąc pierwszy raz wino z winogron też długo trzymałem owoce w butli aż burzliwa fermentacja ustała, dopiero później oddzieliłem owoce od soku. Po zakończeniu burzliwej fermentacji następuje okres fermentacji cichej trwający kilka tygodni.
Prześlij komentarz