Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc :P

niedziela, 27 lipca 2008

Wino z winogrona (winogron)



Przykładowe proporcje do wina z winogron:


Na 10 kg oczyszczonych owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
drożdże winne rasy Tokaj lub Madera
i oczywiście odpowiedni sprzęt

Jak zrobić domowe wino z winogron? (tutaj przepis zarówno do ciemnych jak i jasnych winogron)


Przygotować matkę drożdżową. Z umytych owoców wycisnąć sok i wymieszać z przegotowaną, letnią wodą lub sokiem z jabłek (odmian słodkich) albo gruszek. Można również winogrona zmiażdżyć tłuczkiem w misce kamionkowej i zalać wrzącą wodą, a po 3 dniach miazgę przecedzić. Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i dodać razem z matką drożdżową do nastawu. Dalej postępować jak przy wyrobie wina zgodnie ze wskazaniami zawartymi w poście fermentacja moszczu.

Jakie i kiedy winogrona są najlepsze?


Z początkiem września zaczyna się sezon na winogrona, najlepiej zrywać owoce dobrze dojrzałe a nawet już prawie gnijące - takie są najlepsze. Aby winogron miał większe owoce na sezon zbierania dobrze jest podcinać końcówki winorośli, krzak winogron trzeba cały czas pielęgnować, można też ścinać większe liście aby jak najwięcej zyskały na tym owoce winogron.

Wino z winogron jasnych czy ciemnych jest lepsze ?


Zazwyczaj wino z jasnych winogron jest o kilka procent mocniejsze niż wino z ciemnych winogron, ponieważ są słodsze i zawierają w sobie więcej cukru ale nie jest to reguła, tak naprawdę zależy wszystko od jakości owoców. Ja osobiście wolę wino z jasnych winogron, widać więcej - łatwiej zobaczyć czy wino jest klarowne, a jak dłużej będzie leżakować, zmienia oczywiście smak ale także barwę z białego, jasnego żółtego na ciemniejszy, bardziej złocisty i to jest dowód, że wino długo leżakowało bez otwierania butelki.

Wino z winogron i innych owoców

6 komentarzy:

kukuku pisze...

A jak się ten olej wleje do słoja, to jak ko potem wylać ??

Hodowca pisze...

@kukuku Nie trzeba wylewać, jak już będziesz przelewał gotowe wino do butelek tą metodą to olej zostanie razem z niechcianym osadem.

Anonimowy pisze...

trele morele a wino trzeba pic. a zeby je zrobic tzeba miec glowe. tak jak przy jego piciu.

Hodowca pisze...

Dokładnie, a propo głowy przy piciu wina i wyrobie wina, jeśli chcemy zrobić mocne wino trzeba dodać więcej cukru, można wywnioskować po przeczytaniu tego posta oraz tabeli proporcji dla win

Anonimowy pisze...

Trochę to wszystko dla mnie na początku nie jasne było (dzięki innym portalom na którym instrukcje były lakoniczne).
Doszło do tego że zgniecione owoce winogron od razu wrzuciłem do baniaka, a następnie zalałem wodą z cukrem (z zamiarem dalszego dosładzania).
Czy mogę odczekać teraz 2-3 dni a następnie odcedzić owoce od soku i dalej postępować wg. instrucji? Czy też moje wino przepadło?

Z góry dziękuję za pomoc.

Hodowca pisze...

Tak możesz zrobić, wino nie przepadło, postępując wg instrukcji, wszystko będzie dobrze. Ja robiąc pierwszy raz wino z winogron też długo trzymałem owoce w butli aż burzliwa fermentacja ustała, dopiero później oddzieliłem owoce od soku. Po zakończeniu burzliwej fermentacji następuje okres fermentacji cichej trwający kilka tygodni.

Popularne posty

Etykiety

wino drożdże wiśnie etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki etykiety na wino gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina etykiety na wino domowe fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino białe wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny