Obsługiwane przez usługę Blogger.

Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc :P

niedziela, 27 lipca 2008

Wino z czarnych porzeczek

wino z czarnych porzeczek

Przykładowe proporcje do wina z czarnych porzeczek:


Na 10 kg owoców
3-3,5 kg cukru
6-8 l wody
drożdże winne

Jak zrobić wino z czarnych porzeczek? Które wino jest lepsze? Czerwone czy czarne porzeczki do wina?


Owoce umyć, przebrać, zmiażdżyć i zalać gorącą wodą w takiej ilości aby lekko przykryła miazgę, a po kilku godzinach wycisnąć moszcz w woreczku z płótna lub flaneli. Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać taką samą ilością gorącej wody i po kilki godzinach wycisnąć. Zabieg ten pozwala na rozcieńczenie moszczu, który w ten sposób staje się mniej kwaśny. Jeśli w miazdze zalanej wodą z dodatkiem matki drożdżowej przeprowadzi się fermentację w ciągu 3-4 dni, to wówczas łatwiejsze jest wyciskanie moszczu. Wino otrzymane z takiej zafermentowanej miazgi jest prawie całkowicie pozbawione niezbyt miłego zapachu, a nawet może być szczególnie poszukiwane przez amatorów napojów o mocnym aromacie. Z moszczem postępuje się dalej zgodnie ze wskazówkami podanymi w poście - Fermentacja moszczu.

1 komentarz:

wina pisze...

Uwielbiam wina porzeczkowe, jedno z moich ulubionych ;) Pozdrawia,.

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny