Przykładowe proporcje do wina z czarnych porzeczek:
Na 10 kg owoców
3-3,5 kg cukru
6-8 l wody
drożdże winne
Jak zrobić wino z czarnych porzeczek? Które wino jest lepsze? Czerwone czy czarne porzeczki do wina?
Owoce umyć, przebrać, zmiażdżyć i zalać gorącą wodą w takiej ilości aby lekko przykryła miazgę, a po kilku godzinach wycisnąć moszcz w woreczku z płótna lub flaneli. Wyciśniętą miazgę powtórnie zalać taką samą ilością gorącej wody i po kilki godzinach wycisnąć. Zabieg ten pozwala na rozcieńczenie moszczu, który w ten sposób staje się mniej kwaśny. Jeśli w miazdze zalanej wodą z dodatkiem matki drożdżowej przeprowadzi się fermentację w ciągu 3-4 dni, to wówczas łatwiejsze jest wyciskanie moszczu. Wino otrzymane z takiej zafermentowanej miazgi jest prawie całkowicie pozbawione niezbyt miłego zapachu, a nawet może być szczególnie poszukiwane przez amatorów napojów o mocnym aromacie. Z moszczem postępuje się dalej zgodnie ze wskazówkami podanymi w poście - Fermentacja moszczu.
1 komentarz:
Uwielbiam wina porzeczkowe, jedno z moich ulubionych ;) Pozdrawia,.
Prześlij komentarz