Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.

sobota, 10 maja 2014

Wino z rabarbaru

wino z rabarbaru

Wegetacja rabarbaru rozpoczyna się wczesną wiosną, natomiast termin zbioru jest uwarunkowany od wielu czynników (wiek plantacji,typu gleb i odmiany rośliny) ale najczęściej występuje od maja do czerwca, a niekiedy do lipca. Należy pamiętać aby nie ścinać ogonki rabarbaru, lecz je wyłamywać. Wybieramy te, które osiągają ok. 25 cm. Rabarbar jest najczęściej wykorzystywany do wyrobów cukierniczych, najczęściej jako zamiennik z jabłkami.

Przepis na wino z rabarbaru (przykładowe proporcje):


8 kg rabarbaru (dojrzały rabarbar ogrodowy)
6 kg cukru
4 litry wody
12 gram czystej, sproszkowanej kredy (kupuje się w drogerii)
20 gram kwasku cytrynowego
2 gramy pożywki dla drożdży
drożdże winne Tokaj


Jak zrobić wino domowe z rabarbaru?


Rabarbar oczyścić z liści, umyć, pokroić na drobne części (nie obierać) i zalać wodą wymieszaną z kredą. Zagotować i odstawić w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Przygotować matkę drożdżową. Po upływie 4 dni zalać rabarbar z płynem do płóciennego, uprzednio wygotowanego woreczka i odcisnąć.

Otrzymany w ten sposób sok (około 6 litrów) oczyszczony jest ze szkodliwych dla zdrowia związków kwasu szczawiowego, utrudniających m.in. rozwój i działalność drożdży. Do soku dodać pożywkę, kwasek cytrynowy, wymieszany z odrobiną wody oraz 1/3 ilości cukru i matkę drożdżową.
Po paru godzinach powinna zacząć się burzliwa fermentacja, która trwa 8-20 dni. Co parę dni butlę z moszczem można energicznie mieszać.

Po zakończeniu burzliwej fermentacji, kiedy ustępuje burzenie się płynu należy dodać resztę cukru (według tego przepisu 4 kg cukru i trochę wody), otwór butli zatykamy watę lub korkiem i odstawiamy na kilka tygodni. W tym czasie trwa okres cichej fermentacji, jej koniec obserwujemy po zaniknięciu piany na powierzchni, sklarowaniu się i osadzeniu wyraźnej warstwy osadu na dnie butli.

Informacje na temat ściąganiu wina znad osadu znajdziemy w tym poście oraz tutaj o butelkowaniu wina. Po wykonaniu wszystkich czynności możemy delektować się rzadkim w produkcji ale jakże wyśmienitym winem rabarbarowym.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny