Wegetacja rabarbaru rozpoczyna się wczesną wiosną, natomiast termin zbioru jest uwarunkowany od wielu czynników (wiek plantacji,typu gleb i odmiany rośliny) ale najczęściej występuje od maja do czerwca, a niekiedy do lipca. Należy pamiętać aby nie ścinać ogonki rabarbaru, lecz je wyłamywać. Wybieramy te, które osiągają ok. 25 cm. Rabarbar jest najczęściej wykorzystywany do wyrobów cukierniczych, najczęściej jako zamiennik z jabłkami.
Przepis na wino z rabarbaru (przykładowe proporcje):
8 kg rabarbaru (dojrzały rabarbar ogrodowy)
6 kg cukru
4 litry wody
12 gram czystej, sproszkowanej kredy (kupuje się w drogerii)
20 gram kwasku cytrynowego
2 gramy pożywki dla drożdży
drożdże winne Tokaj
Jak zrobić wino domowe z rabarbaru?
Rabarbar oczyścić z liści, umyć, pokroić na drobne części (nie obierać) i zalać wodą wymieszaną z kredą. Zagotować i odstawić w chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając. Przygotować matkę drożdżową. Po upływie 4 dni zalać rabarbar z płynem do płóciennego, uprzednio wygotowanego woreczka i odcisnąć.
Otrzymany w ten sposób sok (około 6 litrów) oczyszczony jest ze szkodliwych dla zdrowia związków kwasu szczawiowego, utrudniających m.in. rozwój i działalność drożdży. Do soku dodać pożywkę, kwasek cytrynowy, wymieszany z odrobiną wody oraz 1/3 ilości cukru i matkę drożdżową.
Po paru godzinach powinna zacząć się burzliwa fermentacja, która trwa 8-20 dni. Co parę dni butlę z moszczem można energicznie mieszać.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji, kiedy ustępuje burzenie się płynu należy dodać resztę cukru (według tego przepisu 4 kg cukru i trochę wody), otwór butli zatykamy watę lub korkiem i odstawiamy na kilka tygodni. W tym czasie trwa okres cichej fermentacji, jej koniec obserwujemy po zaniknięciu piany na powierzchni, sklarowaniu się i osadzeniu wyraźnej warstwy osadu na dnie butli.
Informacje na temat ściąganiu wina znad osadu znajdziemy w tym poście oraz tutaj o butelkowaniu wina. Po wykonaniu wszystkich czynności możemy delektować się rzadkim w produkcji ale jakże wyśmienitym winem rabarbarowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz