Obsługiwane przez usługę Blogger.

Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc :P

czwartek, 18 grudnia 2014

Wino z ananasa

wino ananasowe

Ananas jest to egzotyczny owoc jak na polskie warunki klimatyczne, powszechnie dostępny w sklepach, ewentualnie mogący być uprawiany w Polsce w specjalnych szklarniach. Wino ananasowe przygotowujemy z dojrzałych owoców, kupując je w sklepie zwracamy uwagę jakie wybieramy. Najlepiej owoc powąchać od spodu czy przyjemnie i słodko pachnie, można tez spróbować czy środkowe listki łatwo oderwać, jeśli tak to ananas jest dojrzały i można ich użyć do zrobienia wina.

Przykładowe proporcje na wino ananasowe:

3 kg ananasów
6 l wody
1,5 kg cukru
drożdże winiarskie
łyżeczka taniny (taninę można kupić w aptece)

Świeży ananas wymaga rozcieńczenia, ponieważ w smaku wino może być zbyt kwaśne i ostre dlatego taka ilość wody jest jak najbardziej wskazana.

Jak zrobić wino z ananasa?

Usuwamy łodygę i skórkę, przecinamy ananas na pół i wycinamy twardy rdzeń ze środka, wykrajmy brązowe przebarwienia. Kroimy na małe kawałki i wyciskamy z nich sok. Zacier ananasa wraz z sokiem wlać do wiadra lub butli, lecz na razie bez drożdży. Wiadro należy przykryć workiem foliowym a następnie odczekać 24 godziny. Następnie przelewamy zacier z sokiem przez płótno aby uzyskać sam sok. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, kiedy likier z wody i cukru ostygnie wlewamy wszystko do  butli i mieszamy kolistym ruchem, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy do fermentacji.

Po 3-4 tygodniach czekamy, aż burzliwa fermentacja ustanie, wtedy wino z ananasów będzie można zlać znad osadu i przelać do butelek. Jeśli wino jest za mało słodkie, można dodać cukru, jeśli zbyt ostre w smaku, można dolać wody aby złagodzić smak. Te czynności wykonujemy po zlaniu wina znad osadu. Butelki zakorkowane, kładziemy poziomo w ocienionym miejscu i zostawić na parę tygodni aby wino dojrzało.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny