Ananas jest to egzotyczny owoc jak na polskie warunki klimatyczne, powszechnie dostępny w sklepach, ewentualnie mogący być uprawiany w Polsce w specjalnych szklarniach. Wino ananasowe przygotowujemy z dojrzałych owoców, kupując je w sklepie zwracamy uwagę jakie wybieramy. Najlepiej owoc powąchać od spodu czy przyjemnie i słodko pachnie, można tez spróbować czy środkowe listki łatwo oderwać, jeśli tak to ananas jest dojrzały i można ich użyć do zrobienia wina.
Przykładowe proporcje na wino ananasowe:
3 kg ananasów6 l wody
1,5 kg cukru
drożdże winiarskie
łyżeczka taniny (taninę można kupić w aptece)
Świeży ananas wymaga rozcieńczenia, ponieważ w smaku wino może być zbyt kwaśne i ostre dlatego taka ilość wody jest jak najbardziej wskazana.
Jak zrobić wino z ananasa?
Usuwamy łodygę i skórkę, przecinamy ananas na pół i wycinamy twardy rdzeń ze środka, wykrajmy brązowe przebarwienia. Kroimy na małe kawałki i wyciskamy z nich sok. Zacier ananasa wraz z sokiem wlać do wiadra lub butli, lecz na razie bez drożdży. Wiadro należy przykryć workiem foliowym a następnie odczekać 24 godziny. Następnie przelewamy zacier z sokiem przez płótno aby uzyskać sam sok. Cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, kiedy likier z wody i cukru ostygnie wlewamy wszystko do butli i mieszamy kolistym ruchem, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy do fermentacji.
Po 3-4 tygodniach czekamy, aż burzliwa fermentacja ustanie, wtedy wino z ananasów będzie można zlać znad osadu i przelać do butelek. Jeśli wino jest za mało słodkie, można dodać cukru, jeśli zbyt ostre w smaku, można dolać wody aby złagodzić smak. Te czynności wykonujemy po zlaniu wina znad osadu. Butelki zakorkowane, kładziemy poziomo w ocienionym miejscu i zostawić na parę tygodni aby wino dojrzało.
Po 3-4 tygodniach czekamy, aż burzliwa fermentacja ustanie, wtedy wino z ananasów będzie można zlać znad osadu i przelać do butelek. Jeśli wino jest za mało słodkie, można dodać cukru, jeśli zbyt ostre w smaku, można dolać wody aby złagodzić smak. Te czynności wykonujemy po zlaniu wina znad osadu. Butelki zakorkowane, kładziemy poziomo w ocienionym miejscu i zostawić na parę tygodni aby wino dojrzało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz