Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.

sobota, 14 maja 2016

Wino z pędów sosny

pędy sosny

Pędy sosny jest to przyrost drzewa, są jasno brązowe (w środku są zielone jeśli oberwiemy brązową łuskę) i rosną pionowo w górę. W późniejszym czasie pędy sosny ciemnieją, odchylają się na zewnątrz i już nie nadają się do zrywania, ponieważ tracą swoją soczystość a młode pędy zmieniają się w gałąź.

Kiedy zbierać pędy sosny?


Najlepszym okresem do zrywania pędów sosny jest środek maja. Generalnie można zbierać od kwietnia do początku czerwca im więcej soku w pędach sosny tym lepsze będzie wino w smaku, młodsze mają więcej żywic, ale mniej soku.

Jakie pędy sosny do wina?


pędy sosny
Wielkości pędów na drzewie są różne w zależności od gatunku, gdzie dane drzewo rośnie, jedne mogą być przerośnięte, a z drugiej zacienionej strony jeszcze małe. Dlatego powinno się zrywać średniej długości od 8 do 15 cm. Można wykorzystać sosny ogrodowe łatwo dostępne i wiele z nich może mieć duże, grube, soczyste pędy niż drzewa rosnące na dziko.

Jeśli trafimy na "królestwo" niskich sosen z łatwym dostępem do pędów to staramy się nie zrywać wszystkich pędów z jednego drzewa tylko z kilku drzew z różnych gałęzi boczne pędy (środkowy największy zostawiamy), dzięki temu nasze zbiory nie zahamują wzrostu i nikt nie będzie miał do nas pretensji, że wpływamy negatywnie na drzewa, a być może za rok znowu wybierzemy się w to samo miejsce po pędy.

Przykładowe proporcje na przepis na wino z pędów sosny:

Na 5 litrową butlę:
2,5 kg pędów sosny
200 gram rodzynek (jedno opakowanie)
0,7 kg cukru
ciepła woda z rozpuszczonym cukrem do wypełnienia butli (poniżej zwężenia butli aby podczas fermentacji wino nie wyciekło przez rurkę fermentacyjną)

Jak zrobić wino z pędów sosny?


pędy sosny
Zerwane pędy możemy obrać z brązowej łuski ale nie jest to konieczne, zajmuje to dużo czasu a łuski pędów nie znacznie wpływają to na smak wina. Przebieramy i płuczemy pędy sosny w wodzie, następnie wrzucamy do gąsiora, warstwami tzn. na przemian pędy sosny i rodzynki. Grzejemy wodę w niewielkiej ilości aby rozpuścić cukier, kiedy woda z cukrem będzie letnia wlewamy ją do butli. Jeśli w butli jest jeszcze miejsce dolewamy resztę zwykłej wody aby bardziej zapełnić butlę (nie do samego końca bo nastaw podczas fermentacji podniesie się i może nam później wyciec z butli).

Rodzynki zapoczątkują fermentację ale chcąc przyspieszyć proces fermentacji można parę dni wcześniej przygotować matkę drożdżową i gotową matkę także wlać do butli. Po okresie burzliwej fermentacji, który może trwać 2-3 tygodnie, nastąpi cicha fermentacja, można odcedzić wino od pędów i rodzynek, przelewamy ponownie do butli i zostawiamy na parę tygodni aby osad osiadł na dno butli. Ściągamy wino znad osadu gumową rurką, przelewamy do butelek i korkujemy.


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Remarkable! Its actually awesome post, I have got much clear
idea concerning from this piece of writing.

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny