Jest to zabieg istotny zwłaszcza przy winach słabszych i mało kwaśnych, ponieważ zamarłe drożdże, które tworzą m.in. osad na dnie butelki, mogą wywołać nieprzyjemny zapach i smak.
Jeden koniec czystej, wyparzonej wrzątkiem rurki gumowej zanurzamy w butli z winem tak, aby nie dosięgał osadu na dnie. Drugi koniec umieszczony jest w innym naczyniu, ustawionym niżej; może to być np. wiadro, garnek. Aby rozpocząć ściąganie wina, trzeba wessać odrobinę płynu z butli i następnie opuścić rurkę do naczynia, do którego powinien on już spływać równym strumieniem. Gdy- w braku drugiej butli- wino ściąga się do innego naczynia, należy butlę z pozostałym osadem dokładnie umyć, wypłukać i wyparzyć, a następnie „ściągnąć” do niej z powrotem wino, wypełniając ją całkowicie. Aby zmniejszyć pustą przestrzeń i zabezpieczyć wino przed kwaśnieniem, można uzupełnić butlę przegotowaną, nieco osłodzoną wodą.
W otworze butli umieszcza się ponownie rurkę fermentacyjną osadzoną w korku, która powinna być umyta i napełniona świeżą wodą; korek należy również umyć i wyparzyć. Po 2-3 miesiącach po raz drugi ściągamy wino znad powstałego już w mniejszej ilości osadu. Uzyskujemy w ten sposób wino w gorszym smaku, które luźno zamknięte czystym korkiem, obwinięty jałową watą, odstawia się, aby mogły swobodnie ulatniać gaz.
Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:
Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.
Szukaj na tym blogu
Uwagi, komentarze, pytania
Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarze są mile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.
sobota, 17 listopada 2007
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne posty w tym miesiącu
-
Pobierz darmowe etykiety na wino domowe gotowe do wydruku Poniżej zamieszczam kilka etykiet na butelki do wina domowego, można je pob...
-
Pigwa - szczypta informacji o owocu. Pigwa jest chropowata, posiada nierówną skórkę pokrytą meszkiem i twardy miąższ. Mino tego, że je...
-
Najlepsze gruszki na wino powinny być bardzo kwaśne i mieć dużo garbnika. Przykładowe proporcje na wino z gruszek: 10 kg gruszek 2 kg cukru ...
-
Wady win są następstwem błędów i niedokładności popełnionych zarówno podczas przygotowania nastawu, jak podczas przebiegu fermentacji. Wady ...
Etykiety
wino
drożdże
etykieta wina domowego
etykiety do butelek
etykiety do pobrania
etykiety do wydruku
etykiety na butelki
wiśnie
etykiety na wino
etykiety na wino domowe
gruszki
porzeczki
przepis na wino truskawkowe
przepis na wino z wiśni
truskawka
truskawki
wino białe
wino czerwone
wino truskawkowe
wino z gruszek
wino z jabłek
wino z truskawek
wino z winogron
wino z winogrona
wino z wiśni
wiśnia
zdjęcia
agrest
alkohol
baniak
butelka z korkiem
butelkowanie wina
butla
cukier
cytryna
cytryny
czarne porzeczki
czerwone porzeczki
domowe wina
etykiety do wina
etykiety na wina
fementacja moszczu
fermentacja
gąsior
jabol
jabłka
jarzębina
klarowanie wina
klarowne wino
korkowanie
kosz wiklinowy
kwasek cytrynowy
kwaśne jabłka
matka drożdżowa
nie zaczęło fermentować
oczyszczanie wina
osad
proporcje
przepis na wino z gruszek
przepis na wino z truskawek
przepis na wino z winogron
rodzynki
rurka do ściągania
rurka fermentacyjna
suszone jabłka
słodkie jabłka
tabela proporcji
typy win
wino agrestowe
wino bez osadu
wino cytrynowe
wino gronowe
wino gruszkowe
wino gruszkowo-żurawinowe
wino jabłkowe
wino mieszane
wino nie bulgocze
wino nie fermentuje
wino owocowe
wino półsłodkie
wino ryżowe
wino słodkie
wino truskawkowo-cytrynowe
wino w butelce
wino wytrawne
wino z agrestu
wino z ciemnych winogron
wino z czarnych porzeczek
wino z czerwonych porzeczek
wino z jarzębiny
wino z jasnych winogron
wino z owoców
wino z ryżu
wino z suszonych jabłek
wino z węgierek
wino z żurawin
wino ze śliwek
wino śliwkowe
woda
węgierki
zdjęcia wiśni
zła fermentacja
złamania
ściąganie wina
śliwki
żurawiny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz