Obsługiwane przez usługę Blogger.

Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc :P

sobota, 17 listopada 2007

Ściąganie wina znad osadu

Jest to zabieg istotny zwłaszcza przy winach słabszych i mało kwaśnych, ponieważ zamarłe drożdże, które tworzą m.in. osad na dnie butelki, mogą wywołać nieprzyjemny zapach i smak.
Jeden koniec czystej, wyparzonej wrzątkiem rurki gumowej zanurzamy w butli z winem tak, aby nie dosięgał osadu na dnie. Drugi koniec umieszczony jest w innym naczyniu, ustawionym niżej; może to być np. wiadro, garnek. Aby rozpocząć ściąganie wina, trzeba wessać odrobinę płynu z butli i następnie opuścić rurkę do naczynia, do którego powinien on już spływać równym strumieniem. Gdy- w braku drugiej butli- wino ściąga się do innego naczynia, należy butlę z pozostałym osadem dokładnie umyć, wypłukać i wyparzyć, a następnie „ściągnąć” do niej z powrotem wino, wypełniając ją całkowicie. Aby zmniejszyć pustą przestrzeń i zabezpieczyć wino przed kwaśnieniem, można uzupełnić butlę przegotowaną, nieco osłodzoną wodą.


W otworze butli umieszcza się ponownie rurkę fermentacyjną osadzoną w korku, która powinna być umyta i napełniona świeżą wodą; korek należy również umyć i wyparzyć. Po 2-3 miesiącach po raz drugi ściągamy wino znad powstałego już w mniejszej ilości osadu. Uzyskujemy w ten sposób wino w gorszym smaku, które luźno zamknięte czystym korkiem, obwinięty jałową watą, odstawia się, aby mogły swobodnie ulatniać gaz.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny