Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.

sobota, 4 czerwca 2011

Wino z gruszek

wino z gruszek
Najlepsze gruszki na wino powinny być bardzo kwaśne i mieć dużo garbnika.

Przykładowe proporcje na wino z gruszek:


10 kg gruszek
2 kg cukru
3 litry wody
drożdże winne Sauternes, Steinberg lub Tokaj
1-2 gramy kwasku cytrynowego

Jak zrobić wino z gruszek?


Na 3-5 dni przed przystąpieniem do wyciskania soku należy przygotować "matkę drożdżową" zgodnie z tą instrukcją lub znajdującą się na opakowaniu porcji drożdży winnych. Owoce gruszek należy dobrze umyć, pokroić, oczyścić z pestek i gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce lub w maszynce do siekania (skórki nie trzeba obierać aby sok z owoców był kwaśniejszy). Otrzymaną miazgę przechować w dużym garnku lub wiadrze, lekko posłodzić i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Następnie wycisnąć w woreczku z płótna lub flaneli. Moszcz wlać do butli i dodać cukier przegotowany z wodą oraz kwasek cytrynowy.

Cukier należy przed dodaniem rozmieszać z przegotowaną wodą, biorąc jej 0,5 szklanki na 1 litr soku. Dobrze wymieszać zawartość butli, dodać przygotowaną "matkę drożdżową" i ponownie wszystko dobrze wymieszać, poruszając butlą ruchem kolistym, a także mieszając wewnątrz czystą, wyparzoną łopatką drewnianą lub łyżką. W napełnionej butli powinna zostać wolna 1/3 przestrzeni nad poziomem płynu, alby procesy burzliwej fermentacji mogły zachodzić bez obawy uszkodzenia naczynia. Dalej postępować wg postu - Fermentacja moszczu.

Zobacz także pyszne wino gruszkowo żurawinowe.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny