Przepis na domowe wino ze śliwek:
10 litrów moszczu ze śliwek
6 kilogramów cukru
13 litrów wody
drożdże winne typu portwein
Jak zrobić domowe wino śliwkowe?
Oto przepis na wino ze śliwek:
Do moszczu wsypać cukier, dodać drożdże i zostawić na dobę, osłaniając otwór butli gazą. Wlać wodę i zatkać rurką fermentacyjną w korku z waty. Kiedy fermentacja ustanie, można ostrożnie ściągnąć wino znad osadu, przelać do czystej butli. Śliwki w starej butli jeszcze raz zasypać cukrem, zalać połową wody i pozostawić na miesiąc. Następnie odcedzić płyn z obu butli, wymieszać, przelać do umytej i wyparzonej butli, a następnie zatkać prawdziwym korkiem. Odstawić na rok.
Czy wino ze śliwek jest dobre?
Wino śliwkowe jest jedne z najbardziej uciążliwych w produkcji, ale smakuje wybornie. Uciążliwość zaczyna się już przy wyciskaniu soku, a potem czeka nas jeszcze roczny test cierpliwości, bo ten śliwkowy trunek długo dojrzewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz