Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.

środa, 27 kwietnia 2011

Wino truskawkowo-cytrynowe

wino truskawkowo-cytrynowe

Przepis do wina truskawkowo-cytrynowego:


8,5 kg dojrzałych truskawek
2-3 cytryny
200 ml mocnej herbaty
1 ml pektopolu
3 litry wody
1,5 kg cukru
pożywka dla drożdży
drożdże winne typu madera, tokaj lub uniwersalne

Jak zrobić wino truskawkowo-cytrynowe?



Oto przepis na wino truskawkowo-cytrynowe:

Owoce umyć, usunąć szypułki, lekko rozgnieść, a następnie wsypać do balonu lub pojemnika fermentacyjnego. Dodać sok i skórę z cytryn (bez białego podskórza) oraz herbatę. Całość zalać gorącym syropem cukrowym, sporządzonym w 2 litrach wody. Po wystudzeniu dodać pektopol, pożywkę i przygotowaną dwie doby wcześniej szczepionkę drożdży winiarskich. Balon zakryć korkiem z rurką fermentacyjną. Po zakończeniu intensywnej fermentacji, która trwa kilkanaście dni, miazgę odcedzić na lejku wyłożonym gazą. Ilość płynu (około 1 litr) uzupełnić wodą lub syropem cukrowym, w zależności od smaku, do pierwotnej objętości i ponownie poddać fermentacji. Po jej zakończeniu i wyklarowaniu się wina rozlać je do butelek i przechowywać w ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny