Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec maja i trwa do początku sierpnia. Spore zbiory na naszych działkach ogrodowych czy też niskie ceny truskawek dają nam możliwość robienia przetworów, domowych win.
Wino z truskawek możemy zrobić bez drożdży, w przepisie poniżej są wymienione dwa typy drożdży, które mogą lekko wpłynąć na smak wina ale truskawki będą fermentować i bez nich.
Przykładowe proporcje do wina z truskawek:
5-7 kg dojrzałych truskawek4 litrów wody
2-2,5 kg cukru
3 gramy pożywki dla drożdży
drożdże winne typu madera lub tokaj
Jak zrobić wino truskawkowe?
Przepis na wino z truskawek: owoce należy przebrać, odrzucić nadgniłe i spleśniałe, umyć i usunąć szypułki. Owoce włożyć do dużego naczynia (może to być plastikowe wiaderko) i rozgnieść, np. tłuczkiem do ziemniaków. Następnie zalać truskawki niewielką ilością wrzątku, tak by wszystkie znalazły się pod wodą. Dodać połowę cukru, drożdże i pożywkę. Pozostawić owoce pod przykryciem przez 3-5 dni, mieszać je kilka razy dziennie. Po tym czasie odcedzić powstały sok do gąsiora, dodać wodę z resztą cukru i pozostawić do fermentacji. Po jej zakończeniu wino można zakwasić kwaskiem cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz