Jak zrobić wino z gruszek i żurawin? Czy dawać więcej gruszek czy więcej żurawin?
Przykładowe proporcje do wina z gruszek i żurawin:
10 kg gruszek
2,5 l wody (+3/4 szklanki)
1,25 kg cukru
1,5 kg żurawin
drożdże winne
Przygotować "matkę drożdżową". Umyte gruszki cienko obrać, pokrajać na cześci, usunąć pestki i gniada nasienne i zmiażdżyć w elektrycznej sokowirówce. Z umytych żurawin również wycisnąć sok. Tak przygotowany moszcz wymieszać z wodą i nastawić. Jeśli nie mamy sokownika, należy umyte pokrajane drobno gruszki oczyścić z pestek (można je utrzeć na tarce), wsypać do butli, zalać letnią wodą wymieszana z cukrem, dodać "matkę drożdżową", zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do ciepłego pomieszczenia (około 20°C). Po 5-6 dniach sok odciągnąć. W tym czasie przygotować moszcz żurawinowy. Umyte żurawiny zmiażdżyć, zalać wodą (3/4 szklanki) wymieszaną z cukrem (25 dag), odstawić i po kilku godzinach odcedzić, a następnie wymieszać z moszczem gruszkowym. Dalej postępować zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się w poście - Fermentacja moszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz