Przykładowe proporcje do wina z jarzębiny:
6 kg owoców jarzębiny
12 l wody
6 g pożywki
3-4 g kwasku cytrynowego
drożdże winne rasy Malaga
Jak zrobić wino z jarzębiny?
Przygotować matkę drożdżową. Czerwone dojrzałe owoce jarzębiny oderwać od szypułek, przebrać dokładnie, wypłukać w bieżącej lub w kilkakrotnie zmienianej wodzie i osączyć. Zagotować wodę. Odlać z niej 1 litr i wymieszać z 2 kg cukru Owoce miażdżyć pałką w donicy kamionkowej, a następnie zalać wrzącą wodą. Po przestudzeniu dodać "matkę drożdżową", pożywkę, kwasek cytrynowy oraz rozpuszczony cukier. Dobrze wymieszać i zamknąć butlę korkiem z jałowej waty. Po tygodniu przelać wszystko przez gęste sito lub woreczek z płótna i do moszczu dodać pozostałe 4 kg cukru, który rozmieszać najpierw w niewielkiej ilości odlanego moszczu. Po raz pierwszy można ściągać winno już po 6-8 tygodniach. Dojrzewa ono nie krócej niż pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz