Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc :P

środa, 13 lipca 2011

Wino z malin

wino z malin

Jak zrobić wino z malin?


Przedstawię kilka sposobów na zrobienie wina z malin.

Sposób pierwszy:

Przykładowe proporcje na wino malinowe:


12 kg dojrzałych malin
5,5 kg cukru
6 litry wody
drożdże winne portwein
pożywka dla drożdży

Maliny bardzo dokładnie przebrać, usunąć ogonki, szypułki i owoce spleśniałe. Zmiażdżyć, zalać wodą, dodać pożywkę, syrop z cukru i drożdże. Po 3 dniach miazgę wycisnąć, zalać 4 litrami wrzątku, ostudzić i ponownie odcisnąć. Do moszczu w dwóch porcjach dodaje się łącznie syrop z 5 kg cukru. Wino malinowe uzyskuje właściwy bukiet zazwyczaj po 18-24 miesiącach. Niestety, wino trudno się klaruje. Warto zobaczyć wpis o klarowaniu wina.

Sposób drugi:

Przykładowe proporcje na wino malinowe:


3 l soku wyciśniętego z malin
6 l wody
3,5 kg cukru
drożdże typu malaga lub madera
pożywka dla drożdży

Maliny przebrać, usuwając zepsute i nadpleśniałe. Wycisnąć z nich sok, wlać do gąsiora, dodać resztę składników i pozostawić do fermentacji. Można przeprowadzić wstępną fermentację. W tym celu włożyć owoce do wiaderka, rozgnieść, dodać 1,5 kg cukru, drożdże, pożywkę i zalać małą ilością wody. Zamknąć wiaderko i odstawić na 2 dni. Mieszać owoce kilka razy dzienni. Następnie odcedzić powstały sok do butli, dodać resztę wody i cukru. Przeprowadzić fermentację.

Oraz staropolska receptura:

Dojrzałe zupełnie maliny nalać wodą studzienną osłodzoną biorąc na każde cztery garnce malin osiem garncy wody i cztery funty cukru, zostawić to w spokojności 6 do 8 tygodni, aby przebyły fermentację, która powstaje z połączenia cukru z owoce,. Gdy się okaże że maliny opadły, a fermentacja się skończyła, wlać wszystko w worek flanelowy lub sukienny, przecedzić, wlać w czystą dębową baryłkę, zatkać lekko szpontem i zostawić cały rok. Po roku, to jest jesienią, czyste jak łza przez ustanie, zalać za pomocą gutaperkowych syfonów czyli kiszek w butelki, zakorkować i zlać pakiem. Im dłużej się w butelkach wystoi, tem będzie lepsze.

Brak komentarzy:

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino białe wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny