Jak zrobić wino z malin?
Przedstawię kilka sposobów na zrobienie wina z malin.
Sposób pierwszy:
Przykładowe proporcje na wino malinowe:
12 kg dojrzałych malin
5,5 kg cukru
6 litry wody
drożdże winne portwein
pożywka dla drożdży
Maliny bardzo dokładnie przebrać, usunąć ogonki, szypułki i owoce spleśniałe. Zmiażdżyć, zalać wodą, dodać pożywkę, syrop z cukru i drożdże. Po 3 dniach miazgę wycisnąć, zalać 4 litrami wrzątku, ostudzić i ponownie odcisnąć. Do moszczu w dwóch porcjach dodaje się łącznie syrop z 5 kg cukru. Wino malinowe uzyskuje właściwy bukiet zazwyczaj po 18-24 miesiącach. Niestety, wino trudno się klaruje. Warto zobaczyć wpis o klarowaniu wina.
Sposób drugi:
Przykładowe proporcje na wino malinowe:
3 l soku wyciśniętego z malin
6 l wody
3,5 kg cukru
drożdże typu malaga lub madera
pożywka dla drożdży
Maliny przebrać, usuwając zepsute i nadpleśniałe. Wycisnąć z nich sok, wlać do gąsiora, dodać resztę składników i pozostawić do fermentacji. Można przeprowadzić wstępną fermentację. W tym celu włożyć owoce do wiaderka, rozgnieść, dodać 1,5 kg cukru, drożdże, pożywkę i zalać małą ilością wody. Zamknąć wiaderko i odstawić na 2 dni. Mieszać owoce kilka razy dzienni. Następnie odcedzić powstały sok do butli, dodać resztę wody i cukru. Przeprowadzić fermentację.
Oraz staropolska receptura:
Dojrzałe zupełnie maliny nalać wodą studzienną osłodzoną biorąc na każde cztery garnce malin osiem garncy wody i cztery funty cukru, zostawić to w spokojności 6 do 8 tygodni, aby przebyły fermentację, która powstaje z połączenia cukru z owoce,. Gdy się okaże że maliny opadły, a fermentacja się skończyła, wlać wszystko w worek flanelowy lub sukienny, przecedzić, wlać w czystą dębową baryłkę, zatkać lekko szpontem i zostawić cały rok. Po roku, to jest jesienią, czyste jak łza przez ustanie, zalać za pomocą gutaperkowych syfonów czyli kiszek w butelki, zakorkować i zlać pakiem. Im dłużej się w butelkach wystoi, tem będzie lepsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz