Kiedyś już robiłem wino z wiśni (w tym roku także zamierzam takie zrobić :P) i wyszło mi całkiem dobre (mocne, półsłodkie), jednak nie pamiętam proporcji jakie dawałem, dlatego wolę podać dane z książki z której wcześniej korzystałem:
Przykładowe proporcje do wina z wiśni:
10 kg wiśni
ilość wody i cukru ustalić według tabeli proporcji,
drożdże winne Burgund lub Bordeaux
Jak zrobić wino z wiśni? Czy wiśnie trzeba drylować?
Przygotować "matkę drożdżową". Dojrzałe wiśnie, oczyścić z szypułek, dokładnie wypłukać i wydrylować lub tak rozgnieść, aby nie uszkodzić pestek. Ze względu na szkodliwy dla zdrowia kwas pruski zawarty w pestkach wiśnie należy koniecznie drylować. Miąższ owocowy zalać wrzącą wodą i odstawić, a po 24 godz. przetrzeć przez sito. Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i razem z matką drożdżową dodać do nastawu. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w temperaturze pokojowej, mieszając zawartość co pewien czas. Po kilku dniach dodać pozostałą ilość cukru, którą uprzednio rozmieszać w małej ilości letniej wody. Wszystko razem zmieszać i pozostawić do dalszego fermentowania.
1 komentarz:
Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
extremely long) so I guess I'll just sum it
up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I as well am an aspiring blog writer but I'm
still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for
beginner blog writers? I'd really appreciate it.
Prześlij komentarz