Na tym blogu informacje są zaczerpnięte z książek:

Z. Skrodzkiej Kompoty Marynaty Dżemy przetwory domowe. Wydawnictwo "Warta" Warszawa 1985.
B. Jakimowicz-Klein Piwo wino nalewki.
Z. T. Nowicki Domowe piwa cydry wina nalewki likiery kremy.

Szukaj na tym blogu

Uwagi, komentarze, pytania

Wszelkie uwagi, pytania, niejasności, sugestie, komentarzemile widziane, możecie je zamieszczać do każdego publikowanego postu, jeśli coś jest niezrozumiałe śmiało pytać, postaram się pomóc.

piątek, 4 lipca 2008

Wino z wiśni

wino z wiśni

Kiedyś już robiłem wino z wiśni (w tym roku także zamierzam takie zrobić :P) i wyszło mi całkiem dobre (mocne, półsłodkie), jednak nie pamiętam proporcji jakie dawałem, dlatego wolę podać dane z książki z której wcześniej korzystałem:

Przykładowe proporcje do wina z wiśni:


10 kg wiśni
ilość wody i cukru ustalić według tabeli proporcji,
drożdże winne Burgund lub Bordeaux

Jak zrobić wino z wiśni? Czy wiśnie trzeba drylować?


Przygotować "matkę drożdżową". Dojrzałe wiśnie, oczyścić z szypułek, dokładnie wypłukać i wydrylować lub tak rozgnieść, aby nie uszkodzić pestek. Ze względu na szkodliwy dla zdrowia kwas pruski zawarty w pestkach wiśnie należy koniecznie drylować. Miąższ owocowy zalać wrzącą wodą i odstawić, a po 24 godz. przetrzeć przez sito. Połowę ilości cukru wymieszać z niewielką ilością moszczu i razem z matką drożdżową dodać do nastawu. Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w temperaturze pokojowej, mieszając zawartość co pewien czas. Po kilku dniach dodać pozostałą ilość cukru, którą uprzednio rozmieszać w małej ilości letniej wody. Wszystko razem zmieszać i pozostawić do dalszego fermentowania.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
extremely long) so I guess I'll just sum it
up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.

I as well am an aspiring blog writer but I'm
still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for
beginner blog writers? I'd really appreciate it.

Popularne posty w tym miesiącu

Etykiety

wino drożdże etykieta wina domowego etykiety do butelek etykiety do pobrania etykiety do wydruku etykiety na butelki wiśnie etykiety na wino etykiety na wino domowe gruszki porzeczki przepis na wino truskawkowe przepis na wino z wiśni truskawka truskawki wino białe wino czerwone wino truskawkowe wino z gruszek wino z jabłek wino z truskawek wino z winogron wino z winogrona wino z wiśni wiśnia zdjęcia agrest alkohol baniak butelka z korkiem butelkowanie wina butla cukier cytryna cytryny czarne porzeczki czerwone porzeczki domowe wina etykiety do wina etykiety na wina fementacja moszczu fermentacja gąsior jabol jabłka jarzębina klarowanie wina klarowne wino korkowanie kosz wiklinowy kwasek cytrynowy kwaśne jabłka matka drożdżowa nie zaczęło fermentować oczyszczanie wina osad proporcje przepis na wino z gruszek przepis na wino z truskawek przepis na wino z winogron rodzynki rurka do ściągania rurka fermentacyjna suszone jabłka słodkie jabłka tabela proporcji typy win wino agrestowe wino bez osadu wino cytrynowe wino gronowe wino gruszkowe wino gruszkowo-żurawinowe wino jabłkowe wino mieszane wino nie bulgocze wino nie fermentuje wino owocowe wino półsłodkie wino ryżowe wino słodkie wino truskawkowo-cytrynowe wino w butelce wino wytrawne wino z agrestu wino z ciemnych winogron wino z czarnych porzeczek wino z czerwonych porzeczek wino z jarzębiny wino z jasnych winogron wino z owoców wino z ryżu wino z suszonych jabłek wino z węgierek wino z żurawin wino ze śliwek wino śliwkowe woda węgierki zdjęcia wiśni zła fermentacja złamania ściąganie wina śliwki żurawiny