Jak zrobić wino z ryżu? Do czego potrzebne są rodzynki?
Przykładowe proporcje do wina z ryżu:
1 kg ryżu
2,5 kg cukru
12 dkg rodzynek
5 dkg drożdży
8 l przegotowanej wody (może też być jakaś dobra woda mineralna)
Wszystko wrzucamy do przegotowanego naczynia (np. butla do wina) i odstawiamy na 15 dni. Po upływie 15 dni wyrzucamy ryż i rodzynki. Do reszty "zaczynu" należy wlać 0,8 kg przepalonego cukru. Po około 30 dniach wino z ryżu gotowe jest do spożycia.
Smacznego !
UWAGA ! (zachować ostrożność)
Przepalić cukier należy w jakimś garnku. Wsypujemy do garnka 0,8 kg cukru i wstawiamy na ogień ciągle mieszając (można dodać nieco wody). Zwróć szczególną uwagę żeby nie przypalić cukru. Płynny przepalony cukier po lekkim przestygnięciu wlewamy do butli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz